Eğitim Modeli

topluluk olmak

“Bir çocuğu büyütmek için koca bir köy gerekir.”

Afrika Atasözü

Okul, çocuğuyla ebeveyniyle, bahçedeki zeytiniyle, kedisiyle, yeni yavrulayan güverciniyle kocaman bir topluluktur. Kuş Ağacı’nda bütün çocuklar her öğretmenin çocuğu, bütün öğretmenler her çocuğun öğretmenidir. Biz’in içinde beslenen bir ben ve ben’in içinde büyüyen bir biz içinde okul, kendi kendini yöneten özerk bir bütündür. Bu bütünün içinde dayanışma kültürü özenle beslenir.

deneyimsel öğrenme

“Öğrenmek deneyimdir, geri kalan her şey sadece bilgidir.”

Albert Einstein

Kuş Ağacı’nda eğitim, çocuğa kazandırılması gereken bir şey olmaktan ziyade çocuğun kendini yaratma sürecidir. “Öğrenmek mi istiyorsun, hadi yap(alım)” dediğimiz yerden deneyimin, yaşantının sosyal inşası çocuğa yetkinlik kazandırma üzerine kuruludur. 

Bu iklim içinde yoğurdu mayalayan, toprağı eken, köy meclisini toplayarak kararlar veren, bir projeyi geliştiren, bir haritayı ölçeklendiren, marangozhanede ürünü şekillendiren el, çocuğun elidir. 

Bu nedenle okulun en önemli işlevi olan öğrenmeyi deneyimlemeyi önceliklendirerek ele alırız. Yaptığımız öğrenme tasarımları, çocuklarımızın deneyimleyerek öğrenmesine fırsat verecek şekilde oluşturulur.

IMG_20231228_203511
IMG_20240126_143218

bütüncül bakış

“Eğitim, kişinin öğrendiklerini unuttuktan sonra geriye kalan şeydir.”

Albert Einstein

Kuş Ağacı’nda her şey birbirinin parçası ve tamamlayıcısıdır. Zihin, beden ve ruhun dengesinde kafa, yürek ve elin bilgeliğinde yaşam bir bütündür. Teoriyle pratik, gelenekle gelecek, çocukla aile, öğrenmeyle deneyim, çocukla şehir ve doğa bir bütündür. 

Çocuklar bütünsel öğrenir ve ardından bu bütünden yola çıkarak parçalara ulaşır, derinleşir, bağlar kurar. Bütünsel öğrenme noktasında çocukların hem bilişsel, hem duyuşsal hem de devinişsel olarak süreçte yer almalarını önemseriz. 

bağlantı temeli

“Hayatın sırrı üç kelimedir: bağlantılar aracılığıyla değişim.”

J. Krishnamurti

Kuş Ağacı’nda hayat, bağlantıdır. Tüm eğitim süreçleri çocuğun kendisiyle, ailesiyle, öğretmeniyle, bilgiyle, toplulukla, doğayla, şehirle, öğrenilenle bağlantısı üzerine planlanır. 

Aslolan hayatın gerçek ihtiyaçlarıdır. Bağlantı temelli öğrenmede çocuğun öğrendikleri ile ilgili kancalar atmasına ve zihinsel yolculuğunda kendi kişisel öğrenmesini şekillendirmesine alan açarız. Biliriz ki her öğrenmenin geçmiş öğrenmelerle bağlanması, yeni bilişsel örüntülerin oluşmasına fırsat sunacaktır.

IMG_jCkm4mrdZN
IMG-20231108-WA0001

barış dili

“Doğru ve yanlışın ötesinde bir yer var. Seninle orada buluşalım.”

Mevlana

Kuş Ağacı’nda, doğru ve yanlışın ötesinde olan “o yer” asıl buluşma noktasıdır.  Birlikte nasıl yaşamak ve öğrenmek istediğimizi sorguladığımız yerde Kuş Ağacı’nda şiddetsiz bir iletişim dili, resmi dildir. 

O dilin temelleri ‘can kulağıyla dinlemek’, ‘kalp diliyle konuşmak’ üzerine kuruludur. Yargılamadan, yorum yapmadan olayları ele alıp, duygumuzu ifade etmeyi önemseriz.

İlişki kurmak kadar ilişkiyi sürdürmek de önemli bir yolculuktur. Bu yolculuğun okulumuzda barış diliyle şekillenmesine önem veririz. 

ekolojik çerçeve

“Yeryüzünün güzelliğini seyre dalanlar, yaşam sürdükçe tükenmeyecek güç pınarları bulurlar.”

Rachel Carson

Kuş Ağacı, tüketim kültürü içinde büyüyen çocukların üretimin ve üretime harcanan emeğin farkına varmalarını önemser. Doğa ile uyum içinde ve onun okuyucusu, üretme- türetme çerçevesi içinde ekolojik yeterlilik kazanmış dünyanın en iyisi olan çocuklardan daha çok dünya için de en iyi olmayı arayan çocuklar yetiştirmek için uğraş verir. Bu yolda orman pedogojisinden aldığı ilhamla bir öğrenme alanı olarak doğaya kanat açar.

IMG-20231109-WA0054
IMG-20211028-WA0112

demokratik süreç

“Normal bir okulda okurken koparılması gereken bir diken olduğum düşünüldü, burada nadir görülen bir çiçeğe dönüştüm.

Narkis Sadeh

Kuş Ağacı’nda her çocuğun beraberinde getirdiği doğal yeteneği, kendi kaynağı vazgeçilmezdir.

Çocuklar bir karenin içinde ölçülüp belli kategorilere ayrılmaz. Her çocuk eşit ve eşsiz olduğu yerden, eşdeğerlilikle toplulukta yerini bulur.

Çocuklar, özgür seçim ve özyönetim ortamında insana saygıya ve insanlık onuruna yönelik çoğulcu bir öğrenme ortamında, okulla ve öğrenmeyle ilgili karar süreçlerinde etkin bir biçimde var olurlar. 

estetik algı

“Çocukların üç öğretmenleri vardır: yetişkinler, diğer çocuklar ve fiziksel çevreleri.”

Loris Malaguzzi

Kuş Ağacı, çocukları farklı dünyaları merak eden ve onları her şeyden öğrenme potansiyeline sahip bireyler olarak görür.

Bu yolda ilerlerken estetik değeri, anlamı ve güzeli arayan;  özü kavrarken birden çok görme yolu olduğunu bilen, estetik duyarlılık ve davranış inceliğine sahip ve bu inceliğin, özenin, güzelin dünyayı değiştireceğinin farkında çocuklar yetiştirmek için uğraş verir.

Köyde çocuğun temas ettiği yetişkinden fiziksel çevreye uzanan estetik bir bağlam her daim önceliklidir.

IMG-20231229-WA0087